Suuret Oluet – Pienet Panimot Tiedote 24.7.2018
Lammin Sahti Oy
www.suuretoluet.fi
Vapaa julkaistavaksi heti

OLUTVÄKI KOKOONTUU HELSINGIN RAUTATIENTORILLE 24.-28.7.2018
Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) -tapahtuma kokoaa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jälleen tuhansia oluen ja siiderin ystäviä Helsingin Rautatientorille. Iloinen pienpanimotapahtuma järjestetään Helsingissä nyt jo viidettätoista kertaa.

Festivaali on avoinna tiistaina 24.7. klo 16-24, keskiviikkona 25.7. klo 12-24 sekä torstaina, perjantaina ja lauantaina 26.-28.7. klo 12-01.
Suomen suurin pienpanimojuhla jälleen Rautatientorilla Helsingissä
Kotimaisten käsityöoluiden juhla tuo pienpanimot jälleen Helsinkiin. Rautatientorilla järjestettävä Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaali tarjoaa maistettaviksi reilusti yli 300 kotimaista pienpanimotuotetta ja lähes 50 ulkomaista olutta ja siideriä viiden päivän aikana.
Vuosi sitten SOPP keräsi Rautatientorille yli 26 000 hengen yleisön. Pienten panimoiden valmistamia juomia kuluu jälleen tänä vuonna tuhansia litroja. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa. SOPP järjestetään tänä vuonna myös Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Turussa ja Oulussa.
– Tämän vuoden olutkatselmus on tähän mennessä laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Suomessa. Mukana on peräti 37 kotimaista yritystä, kertoo festivaalin järjestäjä, Lammin Sahdin tapahtumavastaava Pekka Kääriäinen.

Kotimaisten valmistajien lisäksi vieraaksi saapuu Viron Saarenmaalta Pihtla Õlleköök sekä tämän vuoden kutsuvierasmaiden Katalonian ja Baskimaan alueiden pienpanimoita.

– Kokeneille olutharrastajille on luvassa varmasti uusia ja aiemmin maistamattomia tuotteita, sillä Kataloniasta ja Baskimaalta on mukana yli 30 eri olutta seitsemästä eri pienpanimosta, Kääriäinen lupaa.

Katalonian panimoiden osastosta vastaa Juomatalo Pikkulintu. Lisäksi Lammin Sahdin osastolla vierailee eri päivinä kolme Suomalainen Aito Siideri -tunnuksen saanutta siiderinvalmistajaa.

Rautatientorin Suuret Oluet – Pienet Panimot -olutjuhlaan voi varata ennakkoon lippuja, pöytiä ja VIP-lippuja. Asiakaspaikkoja on reilut 3000. Tapahtumalla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Matkailutoimittajien Kilta valitsi SOPP:n vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa.

Tapahtuman yhteydessä käydään myös Suomen Paras Olut -kilpailu keskiviikkona ja torstaina. Kilpailun raatiin on kutsuttu mukaan myös kansainvälisiä tuomareita. Kisan järjestää Suomalainen Olut ry.

Pienpanimoiden tuotanto kasvaa – panimoiden määrä rikkoi 100 rajan
Kotimaisilla käsityöoluilla on kysyntää. Suomen pienpanimot valmistivat olutta vuonna 2017 yhteensä noin 21 miljoonaa litraa. Pienpanimoiden osuus kotimaan oluenvalmistuksesta nousi samalla 5,2 prosenttiin. Vuonna 2016 valmistusmäärä oli 18 miljoonaa litraa.

Pienpanimoita on syntynyt viime vuosina Suomeen vauhdilla. Niiden määrä rikkoi tämän vuoden kesäkuussa 100 valmistajan rajan.
Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Alennettu valmisteveron yläraja on kuitenkin 10 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein panimoravintola sekä omien tuotteiden myymälä.

Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä, virvoitus- ja long drink -juomia sekä tisleitä. Uuden alkoholilain mukaan käsityöläispanimoksi luokiteltava eli enintään 500 000 litraa alkoholijuomia valmistava ja riippumaton yritys voi myydä enintään 12-prosenttisia oluita suoraan valmistuspaikalta.
Verottajan tulkinnat panimoiden keskinäisistä riippuvuuksista ihmetyttävät valmistajia
Pekka Kääriäinen on tyytyväinen, että uuden alkoholilain myötä pienpanimot ovat vihdoin saaneet kauan kaivatun ulosmyyntioikeuden suoraan valmistuspaikalta. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Uusi raja ja Valviran tulkinnat yritysten riippuvuudesta muista alkoholinvalmistajista ovat kuitenkin sulkeneet osan pienpanimoista ulos tästä mahdollisuudesta.

– Tulli ja nyttemmin verottaja ovat myös lähteneet tulkitsemaan lakia pienpanimoiden riippumattomuudesta keskenään ja peruneet takautuvasti pienpanimoille kuuluvia verohuojennuksia. Näitä päätöksiä on tullut ainakin kuudelle pienpanimolle ja niiden käsittely hallinto-oikeudessa on kesken, Kääriäinen kertoo.

Verottaja on onnistunut tulkitsemaan lakia myös siten, että muutamilta panimoilta on evätty tämä verohuojennus samaisen riippuvuuden määritelmän avulla. Esimerkiksi verottaja on tulkinnut Lammin Sahdin ja Bryggeri Helsingin riippuvaisiksi keskenään, koska Lammin Sahti omistaa alle 10 prosenttia Bryggeri Helsingistä.

– Tämä on vastoin EU:n ja valtionhallinnon ohjeita, joissa tuo riippumattomuuden rajaksi omistuksen kautta on määritelty 25 prosenttia tai vähemmän.

Lammin Sahtia ja Bryggeri Helsinkiä koskevasta verottajan päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen. Siitä huolimattaa yritykset ovat jo menettäneet 50 prosentin verohuojennuksen kuluvan heinäkuun alusta. Lisäverot rasittavat yritysten liiketoimintaa rankalla kädellä.

– Molemmat yritykset maksavat nyt täydet valmisteverot aivan samalla tavoin kuin tämän maan suurpanimot. Tämä on vastoin valmisteveroja koskevan lain henkeä ja tarkoitusta, mutta verottajaa se ei paljon hetkauta, Kääriäinen huokaa.

Lähiolut on aitoa kotimaista lähiruokaa
Käsityöpanimot tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. SOPP-tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

Lisäksi uuden alkoholilain myötä Rautatientorin festivaalialueella tapahtumassa on erillinen myymälä, josta voi ostaa mukana olevien panimoiden enintään 5,5-prosenttisia tuotteita myös mukaan klo 21:een saakka.

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Helsingissä mukana olevat Pienpanimoliiton jäsenpanimot ja ulkomaiset vieraat:

Järjestäjä:
Lammin Sahti, Hämeenlinna
Ulkomaalaiset pienpanimot:
Taako, Saarenmaa, Viro
Katalonia ja Baskimaa (7 kpl)
Suomalaiset pienpanimot:
8-Bit Brewing, Helsinki
Bock´s Corner Brewery, Vaasa
Bryggeri Helsinki, Helsinki
Cool Head Brew, Tuusula
Etko Brewing, Helsinki
Fiskarsin Panimo, Raasepori
Hailuodon Panimo, Hailuoto
Hiisi, Jyväskylä
Honkavuori, Joensuu
Iso-Kallan Panimo, Kuopio
Kaleva Brewing Company, Tampere
Kanavan Panimo, Asikkala
Lapin Panimo, Rovaniemi
Lumi Brewing Company Finland, Espoo
Maistila, Oulu
Maku Brewing, Tuusula
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Nokian Panimo, Nokia
Ohrana Krouvi Panimo, Helsinki
Olu Bryki Raum / Suurpohjan Panimo, Isojoki
Panimo Kiiski, Mäntsälä
Panimoravintola Plevna / Koskipanimo, Tampere
Pyynikin käsityöläispanimo, Tampere
Rock Paper Scissors Indie Brewery, Kuopio
Ruosniemen Panimo, Pori
Saimaa Brewing Company, Mikkeli
Sonnisaari Panimo, Oulu
Stadin Panimo, Helsinki
Stallhagen, Godby, Ahvenanmaa
Suomenlinnan Panimo, Helsinki
Takatalo & Tompuri Brewery, Virolahti
Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
Top Fuel Beer Company, Lohja
Tornion Panimo, Tornio
Waahto Brewery, Savonlinna
Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
SOPP -tapahtuman ajaksi koko Rautatientori on aidattu anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi. Ruokatarjonnasta vastaavat; Bryggeri Helsinki, Lettukertut, Vermiglio Catering, Asplund Chips, Asplund Currywurst, Visalle, Ruisherkku ja Villigrilli, joka hoitaa myös VIP-alueen.
Rautatientorin iltaohjelmasta vastaavat mm. Tommi Huovinen (ke), Pauli Hanhiniemi (to), Mira Luoti (pe) ja Taage Band (la). Esitykset alkavat klo 20-22 päivittäin.
SOPP -alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo18:aan asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Rautatientorilla käytetään 4 euron pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai niistä palautetaan pois lähtiessä 2 euroa. Maksuvälineenä käy käteisen lisäksi tavalliset pankki- ja luottokortit sekä niillä lähimaksaminen. Alueella on myös rahannostopiste.

Lisäksi myynnissä on pieniä 1 desilitran maistelulaseja 5 euron hintaan. Näitä pieniä laseja ei lunasteta takaisin. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat Olutliiton jäsenseurojen talkoolaiset.
Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, tapahtuman johtaja, Lammin Sahti Oy, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi; www.suuretoluet.fi