Suuret Oluet – Pienet Panimot                                                             Tiedote 23.8.2018
Lammin Sahti Oy
www.suuretoluet.fi

OLUTVÄKI KOKOONTUU TOISTAMISEEN OULUN KAUPPATORILLA 30.8.-1.9.2018

Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP)-tapahtuma kokoaa olutväen Oulun Kauppatorille. Iloinen pienpanimotapahtuma järjestetään Oulussa nyt toisen kerran.

Suomen suurin pienpanimojuhla Ouluun

Oulussa järjestettävä Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaali tarjoaa maistettavaksi reilusti yli 200 kotimaista pienpanimotuotetta kolmen päivän ajan.

Tänä vuonna näissä SOPP-tapahtumissa Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Helsingissä ja Turussa on vieraillut jo 51 000 hengen yleisö. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa.

–Tapahtumassa on mukana 24 kotimaista yritystä ja sinne voi varata ennakkoon lippuja ja pöytiä. Asiakaspaikkoja on 1500. Tapahtuma on valittu ”Vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa”, kertoo Lammin Sahdin tapahtumavastaava Pekka Kääriäinen

Pienpanimoiden tuotanto kasvaa

Kotimaisilla käsityöoluilla on kysyntää. Suomen pienpanimot valmistivat olutta noin 21 miljoonaa litraa vuonna 2017. Pienpanimoiden osuus kotimaan oluenvalmistuksesta nousi samalla 5,2 prosenttiin. Vuonna 2016 valmistusmäärä oli 18 miljoonaa litraa.

 

Pienpanimoita on syntynyt viime vuosina Suomeen vauhdilla ja 100:n raja rikkoontui kesäkuussa.

Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä, virvoitus- ja long drink -juomia sekä tisleitä. Uuden alkoholilain mukaan käsityöläispanimoksi luokiteltava eli enintään 500 000 litraa alkoholijuomia valmistava ja riippumaton yritys voi myydä enintään 12-prosenttisia oluita suoraan valmistuspaikalta.

Verottajan tulkinnat panimoiden keskinäisistä riippuvuuksista ihmetyttävät valmistajia

Pekka Kääriäinen on tyytyväinen, että uuden alkoholilain myötä pienpanimot ovat vihdoin saaneet kauan kaivatun ulosmyyntioikeuden suoraan valmistuspaikalta. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Uusi raja ja Valviran tulkinnat yritysten riippuvuudesta muista alkoholinvalmistajista ovat kuitenkin sulkeneet osan pienpanimoista ulos tästä mahdollisuudesta.

 

–  Tulli ja nykyään verottaja, ovat myös lähteneet tulkitsemaan lakia pienpanimoiden riippumattomuudesta keskenään ja peruneet takautuvasti pienpanimoille kuuluvia verohuojennuksia. Näitä päätöksiä on tullut ainakin kuudelle pienpanimolle ja niiden käsittely hallinto-oikeudessa on kesken, Kääriäinen kertoo.

 

Verottaja on onnistunut tulkitsemaan lakia myös siten, että muutamilta panimoilta on evätty tämä verohuojennus samaisen riippuvuuden määritelmän avulla. Esimerkiksi verottaja on tulkinnut Lammin Sahdin ja Bryggeri Helsingin riippuvaisiksi keskenään, vaikka Lammin Sahti omistaa vain noin 10 prosenttia Bryggeri Helsingistä.

 

– Tämä on vastoin EU:n ja valtionhallinnon ohjeita, joissa tuon riippumattomuuden rajaksi omistuksen kautta on määritelty 25 prosenttia tai vähemmän.

 

Lammin Sahtia ja Bryggeri Helsinkiä koskevasta verottajan päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen. Siitä huolimattaa yritykset ovat jo menettäneet 50 prosentin verohuojennuksen kuluvan heinäkuun alusta. Lisäverot rasittavat yritysten liiketoimintaa rankalla kädellä.

 

– Molemmat yritykset maksavat nyt täydet valmisteverot aivan samalla tavoin kuin tämän maan suurpanimot. Tämä on vastoin valmisteveroja koskevan lain henkeä ja tarkoitusta, mutta verottajaa se ei paljon hetkauta, Kääriäinen ihmettelee.

 

Lähiolut on aitoa kotimaista lähiruokaa

Käsityöpanimot tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. SOPP-tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

 

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

 

Oulussa mukana olevat Pienpanimoliiton jäsenpanimot:

 

Järjestäjä:
Lammin Sahti, Hämeenlinna
Mukana olevat muut pienpanimot:

Bock´s Corner Brewery, Vaasa

Bryggeri Helsinki, Helsinki

CoolHead Brew, Tuusula
Fiskarsin Panimo, Raasepori

Hailuodon Panimo, Hailuoto

Hiisi, Jyväskylä

Honkavuori, Joensuu

Iso-Kallan Panimo, Kuopio

Kaleva Brewing Company, Tampere

Koskipanimo/Plevna, Tampere

Lapin Panimo, Rovaniemi

Maistila, Oulu

Mallaskoski, Seinäjoki

Mallaskuu, Lapua

Malmgård, Loviisa

Panimo Kiiski, Mäntsälä

Saimaa Brewing Company, Mikkeli

Sonnisaari Panimo, Oulu

Suomenlinnan Panimo, Helsinki

Teerenpeli, Lahti

Tornion Panimo, Tornio

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki

Ylikylä Olut, Kempele

Suomalainen olutfestivaali

SOPP -tapahtuman ajaksi Oulun Kauppatorin parkkipaikka on aidattu anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu, sääsuojassa, lämmitettävissä teltoissa. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi. Ruokatarjonnasta vastaavat; Lettukertut, Asplund Chips, Asplund Bratwurst, Kiurun Juustola ja Texas BBQ.

Iltaohjelmasta vastaavat Taage Band (to), Miksu ja myöhäisillassa Status Quo Tribute (pe) ja alkuillasta Maya Paakkari ja illassa Valkyrians (la). Iltaesitykset alkavat klo 21-22 välillä.

SOPP on avoinna Oulussa to 30.8. klo 14-24 ja pe-la 31.8.–1.9. klo 12–01. Alueelle on vapaa sisäänpääsy klo 18.00 asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10,00 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Tapahtumassa käytetään 4 €:n pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai niistä palautetaan 2 €. Lisäksi myynnissä on pieniä 1 desin maistelulaseja 5 €:n hintaan, joita ei voi palauttaa. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat olutseurojen talkoolaiset. Tuotteet löytyvät tapahtuman aikana sähköisenä www.suuretoluet.fi -sivuilta ja niistä tehdään myös painettu käsiohjelma.

Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, tapahtuman johtaja, Lammin Sahti Oy,

  1. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi; www.suuretoluet.fi