Suuret Oluet-Pienet Panimot, SOPP, ensimmäistä kertaa Kuopiossa 7.-9.6.2018

Käsityöoluiden juhla tuo pienpanimot ensimmäistä kertaa Kuopioon. Festivaali tarjoaa maistettavaksi yli 150 kotimaista pienpanimotuotetta; oluita, siidereitä, long drinkkejä, tisleitä ja virvoitusjuomia.

SOPP-tapahtuma keräsi viime vuonna yhteensä yli 60000 kävijää Tampereella, Lahdessa, Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2003 Lahden Satamatorilta. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy, joka täyttää tänä kesänä 33 vuotta ja on siten Suomen vanhin pienpanimo.

– Kuopion tapahtumassa on mukana kaikkiaan 18 Pienpanimoliiton jäsenyritystä, kertoo tapahtuman järjestäjä, Lammin Sahdin Pekka Kääriäinen.

Lähiolut on lähiruokaa

Pienpanimot saivat vihdoin tämän vuoden alussa suoramyyntioikeuden valmistuspaikoiltaan tilaviinien ja sahdin tapaan. Kääriäinen tähdentää, ettei pienpanimo-oluiden myynnin vapauttaminen ole sosiaali- ja terveyspoliittinen kysymys, mutta erittäin tärkeä osa monen pienpanimon tuotteiden saatavuudelle ja pientenkin erien myynnille.

– Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Käsityöpanimot myös tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua. SOPP-tapahtumassa on esillä useita kotimaisia luomuoluita.

Suomalainen olutfestivaali

SOPP-tapahtuman ajaksi Kuopion Satamatorista aidataan yli 2500 neliömetriä anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi.

Kuopion SOPP tapahtuman iltaohjelmasta vastaavat mm. to 7.6. pääesiintyjänä Tommy Huovinen, pe 8.6. alkuillassa Miksu ja pääesiintyjänä Heikki Hela, la 9.6. alkuillassa Karppinen ja pääesiintyjänä Taage Band. SOPP-tapahtuma on avoinna Satamatorilla torstaina  7.6.  klo 14-01 ja perjantai -lauantai  8.-9.6.   klo 12–01.

Alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18.00 asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10,00 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Satamatorilla käytetään vain oikeita laseja, jotka maksavat 4,00 (hyvitys palautettaessa 2,00), maistelulasi 5,00 (ei voi palauttaa, ei hyvitystä). Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat Kuopion urheiluseurojen talkoolaiset.

Alueelta voi nostaa pankki- tai luottokortilla rahaa ja korttimaksaminen onnistuu myös panimoiden myyntitiskeiltä. Varaa myös käteistä rahaa mukaan ja varsinkin, jos käytät Visa Electronia. Haluamme tehdä maksamisesta helppoa ja ongelmatonta kaikille osapuolille!

 

Kuopioon mukaan ilmoittautuneet panimot:

CoolHead Brew

Fiskarsin Panimo

 Tuusula

Raasepori

Iso-Kallan Panimo Kuopio
Lammin Sahti Oy Lammi
Maistila Oulu
Malmgårdin Panimo Malmgård
Panimo Honkavuori Joensuu
Panimo Kiiski Oy Mäntsälä
Panimoravintola Bryggeri Helsinki Helsinki
Pyynikin käsityöläispanimo Tampere
Rock Paper Scissors Indie Brewery Kuopio
Saimaa Brewing Company Mikkeli
Stallhagen Ab Godby, Ahvenanmaa
Suomenlinnan Panimo Helsinki
Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy Lahti
Tornion Panimo Oy Tornio
Waahto Brewery Savonlinna
Vakka-Suomen Panimo Oy Uusikaupunki
Lisätietoja antaa: Pekka Kääriäinen, tapahtumajohtaja, Lammin Sahti Oy, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen@sahti.fi, www.suuretoluet.fi